Дълголетният народ Хунза

Какво ще кажете за дълголетието не като феномен, а като норма?

Дълголетният народ Хунза
Дълголетният народ Хунза

Долината на река Хунза (границата на Индия и Пакистан) днес наричат „оазиса на младостта“. Продължителността на живот на обитателите на тази долина е 120 години, хората почти никога не боледуват и изглеждат млади. Следователно съществува някакъв образ на живот, който прави хората здрави, щастливи и дълголетни. Любопитен е факта, че жителите на долина Хунза, за разлика от съседните народности, външно много приличат на европейците. Съгласно една от легендите, планинската държава джудже била основана от група войни на Александър Македонски по време на техния индийски поход.

Дълголетният народ Хунза
Дълголетният народ Хунза

Тя се намира в точката, където се събират три от най-високите планински вериги в света: Хималаите, Хиндукуш и Каракорум и е плътно заобиколена от десетки върхове, сред които се намират и 5 от 14-те осемхилядника в света и десетки седем и шестхилядниците, които буквално се тълпят около Хунза. Преминаването през тези скални масиви е по силите единствено на спортист от световно ниво. А самата долина може да бъде достигната само през тесните проходи извиващи се в подножието на величествените върхове. Още от древността тези редки артерии били контролирани от княжествата, които облагали преминаващите от там кервани със сериозни такси. Хунза било едно от тези княжества, при това едно от най-влиятелните.

Дълголетният народ Хунза

Смята се, че Хунза била преоткрита за Запада от хипитата, които през 70-те години бродили по цяла Азия в търсене на истината и екзотиката. Те популяризирали това място до толкова, че американците днес наричат сушената кайсия „Hunza Apricot”. Кайсията несъмнено е главната атракция в хунзакутските градини, цял Пакистан знае нейните божествени качества. На многочислените си терасирани полета се отглеждат картофи, плодове и коноп, които се използва основно като подправка към месните блюда и супи.

Трудно е да се каже дали действително това княжество е било основано някога от войниците на Александър Македонски, или това са били бактрийците, част от индоевропейските племена някога заселили се в Централна Азия, но със сигурност в появата на този не многочислен и самобитен народ се крие някаква тайна. Хората тук говорят на своя собствен бурушаски език, които не е сроден с нито един от другите световни езици, хората тук говорят и урду и английски. Вероизповеданието е ислям, при това една от най-мистичните ислямски разновидности в ислямската религия, изповядвана от 95% от населението. Тъкмо за това в Хунза няма да чуете призиви за молитва, носещи се от високоговорителите на минаретата. Всичко е тихо и кротко, молитвата тук е лично дело.


Хунзакутите се славят с изключително физическо и здравословно състояние, те се къпят в ледените води дори и при минус 15 градуса температура, до сто годишна възраст играят активно в различни игри, 40 годишните жени при тях изглеждат като девойки, на 60 съхраняват своята стройна и изящна фигура, а на 65 все още раждат деца. През лятото се хранят със сурови плодове, зимата с изсушени на слънце кайсии и зърнени култури, овче сирене. Интересен е и следния факт: у жителите на това място има период наречен „гладна пролет“, времето преди да узреят плодовете, който продължава от два до четири месеца. По това време те не ядат почти нищо и само веднъж на ден пият ушаф от сушени кайсии. Този своеобразен пост е изведен в култ и строго се съблюдава.

Дълголетният народ Хунза
Дълголетният народ Хунза

Шотландския лекар Мак Карисън, който първи описал долината на щастието подчертал, че консумацията на белтъчини там е сведена до абсолютен минимум. Калориите, които консумират за един ден са около 2000ккал. И включват в себе си 50г. Белтъчини, 36г. Мазнини и 365г. Въглехидрати. Шотландски лекар живеел в непосредствена близост до долина Хунза в продължение на 14 години и стигнал до извода, че именно диетата се явява основния фактор за тяхното дълголетие. Ако човек се храни неправилно, то дори и планинския климат няма да го спаси от болестите. В книгата си „Хунза – народа, който не знае какво е болест“ Р. Бирхер подчертава следните съществени достойнства в модела на хранене в тази страна:
– порциона е основно вегетариански:
– голямо количество сурови храни:
– в храненето преобладават основно зеленчуците и плодовете;
– биологично чисти храни;
– алкохол и сладкиши се консумират изключително рядко;
– изключително умерена консумация на сол;
– консумация на храни отгледани на своя земя;
– регулярни периоди на гладуване
Трябва да добавим и други не по маловажни фактори за тяхното крепко здраве и дълголетие като липса на стрес, интензивно ежедневно физическо натоварване и душевно спокойствие. Хунза като народ са високо трудолюбиви. Преминаването на 100-200 километра за тях са като разходка в парка за нас. Тяхната жизнерадостност. Хунза постоянно се смеят, винаги са в добро разположение на духа, дори и да са гладни и да студуват. Те са изключително издържливи и имат здрави като корабни въжета, но в същото време нежни като струна нерви.

Дълголетният народ Хунза
Дълголетният народ Хунза

През 1963 година в Хунза пристигнала френска медицинска експедиция. В резултат от проведеното изследване се оказало, че средната продължителност на живота при хунзакутите е 120 години, което превишавало два пъти тази на европейците. През 1977 година в Париж на международния раков конгрес било заявено, че сред народа хунза напълно отсъстват раковите заболявания. През 1984 година един от хонконгските вестници публикувал статия за хунзакута Саид Абдул Мобуд, който пристигнал на лондонското летище Хийтроу и довел до пълно недоумение имиграционните служби, когато си представил паспорта. Датата на раждане в документа посочвала 1823 година, тоест възрастта му била 160 години. Мобуд имал отлично здраве, здрав разсъдък и прекрасно помнел събитията започвайки от 1850 година. За своята тайна на дълголетието местните жители казват следното: бъди вегетарианец, труди се физически, постоянно бъди в движение и не променяй ритъма си на живот, тогава ще доживееш поне до 120 години.

Дълголетният народ Хунза
Дълголетният народ Хунза
Всичко това изобщо не е учудващо, тъй като реалния видов предел на хората е от порядъка на 800-1000 години. Това нееднократно е споменавано в множество древни писания и легенди достигнали до наше време. Освен това достигайки до нови нива на познание в разчитането на генетичния код на човека, това ще бъде и научно доказано, ако все още не е. Въпроса, който изниква е как човек може да достигне до такава на пръв поглед невероятна възраст? Както и какъв е смисъла от това, човек да живее толкова дълго?

Предлагаме на вашето внимание откъс от книгата, в която е засегната тази тема – АллатРа.“Ригден: Всички болести могат да бъдат излекувани с познание. Ако човек има сериозен здравословен проблем, ето ви лекари, специалисти по различни заболявания. Съвременната медицина като наука вече толкова е разширила своите възможности в областта на генетиката, фармакологията, биотехнологиите, че фактически много болести са станали лечими, дори тези, за които днес говорят, че са нелечими. Освен това, съвременната медицина позволява да се борим дори с такива заболявания като старостта.

Анастасия: Удължаването на биологическия живот над видовия предел, тоест удължаване на живота за продължителен срок?! Да-а-а, резултатите от вашите уникални експерименти не мога да забравя и до днес!

“Ригден: Е, аз не говорех за това, а за възможностите на съвременната медицина…

Анастасия: Признавам си, бях поразена от вашите научни изследвания по тези въпроси, особено експериментите за удължаването на живота на лабораторни животни. При това се удивих от това, как при изготвянето на този препарат сте използвали прости, достъпни за масова употреба съставки. И тогава нашият общ познат нарече това шеговито – хронопротектор! Както се казва, във всяка шега има доза истина. Вашия експериментален препарат действително е защита от времето. Резултатите от вашия експеримент всъщност доказват, че човекът днес може реално да удължи живота си минимум до 200 години, а максимум отчитайки функционалните възможности на човешкия мозък – до 1000 години!

“Ригден: Може, при това без биологическо стареене. А какъв е смисълът?! Какъв е смисъла да се минава по заобиколни път, когато виждаме прекия.

Анастасия: Доколкото си спомням, лабораторните животни в началото на експеримента имаха биологическа възраст над средната, равна на продължителност от 65 години при човека. А само след няколко месеца, вследствие на общата регенерация на организма, след още само три повторни приема на препарата, биологическата възраст на лабораторните животни съответстваше на човешките 35-40 години, и най-важното е, че състоянието им се запази на това ниво до извеждането на животните от експеримента.

“Ригден: Да, животните бяха извадени от експеримента, когато тяхната реална възраст превиши в два пъти възрастовия еквивалента на един човешки живот… И какво от това?

Анастасия: Това е повече от 200 години от гледна точка на човешката възраст! А ако животните продължаваха да получават тези, така да се каже „хронопротектори“ и след това, то е можело да живеят и много повече.

“Ригден: Безусловно… Ако правиш заключения за човека, то ще ти кажа следното. Ако човек доживее дори до преклонна възраст (не говоря за юношеска), и започне да употребява тези лекарства, то организма му ще се подмлади до средната възраст и в такова състояние ще пребивава дълго време. Както показа експеримента, повече от 200 години при това без стареене, запазвайки през целия си живот една средната възраст на своето тяло. Естествено, за безсмъртие на материалното тяло изобщо не може да се говори, защото всяка материя е смъртна. Но значителното удължаване на биологическия живот на човека отвъд видовата граница е напълно възможно, при това по научен път. Това не са магии, а само обикновени знания. В крайна сметка в основата на използвания от мен препарат е била междуклетъчната матрица…

Анастасия: Това, което вие на практика доказахте е, че междуклетъчната матрица, като уникално междуклетъчно вещество, играе изключителна роля в регенерацията на клетките на организма, както и на продължителността на живота отвъд видовата граница, това е поразително! Днес на науката и е известно, че молекулярно увреждане на структурата на междуклетъчната матрица не само е съпътствано от стареенето, а също така се явява и причина за много тежки болести.

“Ригден: Естествено, дори незначителни изменения в структурата на междуклетъчната матрица способстват за развитието на различни видове патологии! Една от основните причини за стареенето се явява нарастващото в организма молекулярно изменение, предимно в структурата на междуклетъчната матрицаДълголетният народ Хунза

allatra_detail04

Коментари

авг 28, 2015 | Публикувано от в Статии