Как да се справим със своето Животинско начало

Усещате, че нещо във вас постоянно ви саботира, манипулира, залива със страхове, съмнения и потоци от мисли.
Запознайте се с Вашето Животинско начало!
Фиксирането на тези прояви във Вас означава половин победа, следващата стъпка е да не им се поддавате, да ги минимизирате и в последствие да ги овладеете напълно.
Решението на тази задача се намира в следния откъс от книгата на А.Нових – „"Птици и Камък"”:

„…Смисълът е следния: за да се излезе от ситуациите, моделирани от Животинското начало правилно, запазвайки своето „лотосово цвете“ (бел. лотосовото цвете е олицетворение на любовта вътре в човека, любовта изникваща от Душата), трябва да се абстрахираш от натрапвания ти негативизъм, който ще те натиска от всички страни. Трябва да вложиш вниманието си към вътрешната любов, към позитивното. Трябва да изградиш твърдо убеждение вътре в теб, защото твоята вяра – е твоята бъдеща реалност.
– Сложно е да поддържам в себе си вътрешната любов, – произнесе Макс.
Всъщност, само така ти се струва. Сложно е защото наоколо има много съблазни, защото в теб се въртят много мисли, за които изразходваш своето внимание. А реално, всичко е много просто. Нали не ти е сложно да изпиеш една чаша с вода? Не. Това не те отвлича от мисълта, която тече в главата ти? Не. Тъкмо така е и тук… Човек в своя живот е като бегач в гора, изпълнена с мисли от Животинското ти начало. И в тази гора има много уловки, капани, опънати мрежи, изкопани ровове. Но човек е длъжен да бяга с отворени очи. Длъжен е да се научи да избягва тези капани, да проумее, че всичко това не е негово.
– Да, Животинското начало улавя здраво.
– Естествено. То е длъжно да улавя. Неговата цел – е да те подчини, в противен случай то ще е подчинено на теб. Това е война, Макс. Твоята война, където твоето главно оръжие – е вярата. Този, който е избрал духовния път трябва просто да изхвърли всички илюзии, „като мираж в пустиня“, както са казали светците. Той трябва да осъзнае, че целия този материален свят – е просто един миг пред вечността. Но цялата беда е в това, че много от хората още в самото начало се спъват в един и същ препъникамък: човек не може да повярва в безкрайността на бъдещото си съществувание, в това, че там животът е вечен, а тук – временен. Трябват му доказателства. А когато получава тези доказателства, много често е прекалено късно да се промени каквото и да било. Но ако в човека има достатъчно сили, тогава той не се нуждае от никакви доказателства. Той и така разбира и чувства всичко.
– А ти каква сила имаш предвид?
– Силата на Душата. Това е частицата от самия Бог в човека! Но тази частица, да го наречем така, не е активирана. А катализатора за нейната активация – е нашия истински избор. Светец може да станеш само тук на Земята. Човека победил своето Животинско начало и достигнал просветление не умира, той си заминава, отива при Бога…
– Но какво не е наред при мен Лично? Нали не съм за връзване? – Пошегува се Макс.
– Не съвсем, – със същия шеговит тон отвърна Сенсей. – Както се казва надеждата умира последна.
– И в какво е проблема?
Сенсей погледна уморено към Макс.
– В това, което е проблем и за мнозина. Обичаш да гледаш на бойното поле от далече и да разсъждаваш за битката, но без да взимаш участие в нея. Съмненията ти не са просто лъжица катран в кацата с меда. Това е цял черпак цианкалий. Защото не само развалят, но и убиват всичко най-хубаво в теб… Трябва да преодолееш своите съмнения, докато не са те погубили. Отхвърли ги по на далеч! Живей с доброто, с Бога в душата. Не прави нищо лошо, дори ако не ти е изгодно… Истински духовният човек просто се изсмива на всички тези материални проблеми. Защото всичко това е мираж, илюзия, която се разсейва и изчезва.
– Е не, как така да се изсмея? А как да живея в света? Нали някой трябва да решава проблемите. Не може да се седи със скръстени ръце, още повече ако тези проблеми засягат не само теб, но и твоите близки.
– Не ме разбра. Проблемите безусловно трябва да се решават, но не и да се превръщат в смисъл на твоето съществуване. И най-главното, каквото и да се случва, както и да биваш подхвърлян от проблем в проблем, важното е винаги да оставаш Човек. Защото всеки твой житейски проблем – не е нищо друго освен проверка за нивото на животинското в теб. Тъкмо затова духовно устойчивия човек просто се изсмива на периодически появяващите се сложности. Той се справя с тях и не допуска да станат доминиращи мисли в неговата глава. А глупавия човек се поддава на тази провокация на своето Животинско начало и започва да се държи като магаре със закачен морков пред носа си, дори без да забелязва, че се приближава към края на пропастта. Така че реално, всеки външен проблем, който си възприел на сериозно е твой вътрешен проблем, личен вътрешен конфликт между теб и твоето Животинско начало. Всичко е в теб!

След тези думи Макс укрепна духом, дори се държеше известно време доста стабилно на положителна вълна. Но след време думите на Сенсей бяха забравени, и Макс отново по стар навик се потопи изцяло в своите дела, отдалечи се от духовното и се потопи още повече в безкрайните житейски лабиринти на своето Животинско начало…"

От Вас зависи дали ще му се оставите или ще го вземете под контрол. То вас или Вие него – това е вечната битка във всеки човек.

allatra_detail04

Коментари

окт 27, 2016 | Публикувано от в Статии