Астрологията и Духовността


 

Какво реално е астрологията и свързана ли е с духовното развитие на човека?

В началото на двехилядната ми предложиха да се занимавам с астрология. Преди това бях чувал за нея какво ли не. В своето време четях напечатани на печатна машина зодиакалните знаци. Всичко това ми беше интересно, по-късно, в списанията на предпоследните страници започнаха да се появяват хороскопи, просто като развлечение. Идеята много ми хареса и реших да се запозная с тази наука. Изглеждаше, че „звездобройците“ – са наистина особени хора, които имат отношение към времето, решават всички проблеми и помагат на хората да намерят себе си.

И настъпи времето, когато капитализмът дойде в нашата страна и избута социализма. Появи се доскоро затворена ниша, която направи възможно разкриването на свръхспособностите в най-обикновения човек. Появиха се хипнотици, медиуми, магьосници, гадатели на карти Таро и други индивиди жадуващи бързо забогатяване, заблуждаващи хората за не малко пари. Макар и опитните специалисти от тези професии да правеха доста точни прогнози, но отново не безплатно. Това стана един добър бизнес, който започна да процъфтява. Освен това той бе почитан по целия свят.

Съзнанието ме убеди, че не искам да правя пари чрез астрологически прогнози, но както сега разбирам – съм се самозалъгвал. Повлиян от тайните желания на съзнанието ми започнах курс за астролози. Но, както казват апетитът идва с яденето. В главата ми се появи мисълта: „Защо да не припечелвам по нещичко допълнително?“ „Ако ти потръгне можеш да превърнеш астрологията в професия“. В същото време засичах мисли от рода: „Едва ли ще изкарвам пари от астрологията, тъй като имам основна работа, от която като цяло печеля добри пари". От друга страна се мяркаха и мисли от рода: „Когато се пенсионирам, ще имам на какво да живея, ако нещата с астрологията вземат и потръгнат“. Дадената ситуация ясно отразява работата на съзнанието, от една страна то подканва към извършването на действие, а от друга възпира, убеждавайки, че постигането на целта е невъзможно, и в същото време винаги се ръководи от два стимула: алчност и горделивост.

Неочаквано старата ми мечта взе, че се сбъдна. Първоначално беше интересно, но после разбрах, че е много работа, която изисква много време и инвестиции. Отне ми особено много време и трябваше много търпение, както във всяко начинание: ако искаш да постигнете нещо и да станете „професионалист“, тогава трябва да му посветите част от живота си. Така и направих.

И така минаха 12 години упорит труд, практики, конференции, хороскопи, прогнози и подбор на удобни дати за реализация на събития. Натрупах опит. Най-накрая при всяка възможност казвах с гордост, че се занимавам с астрология (а по-късно и че съм астролог) и правя хороскопи и прогнози. Първите поръчки се появиха, долетяха първите пари. Полека-лека започнах да се вливам в редиците на медиуми, магьосници и гадателите на карти Таро. Към мен се обръщаха различни хора, което ми бе приятно, тъй като хранеше горделивостта ми.

През август 2015 г. в телефонен разговор с приятел, който също се занимава с астрология научих, че той ходи на медитации по книгите на Анастасия Нових при това безплатно, което ме удиви. Опознавайки вътрешния си свят в него изчезнало желанието да се занимава с астрология. По това време се занимавах, с каквото ми падне: холодинамика, рейки, йога и навсякъде се плащаха не малко пари, а тук такава възможност – занимаваш се с вътрешният си свят и плащаш само за пътни.

И така започнах да опознавам прекрасният свят на моята Душа, започнах да усвоявам духовния път – вероятно бе дошло времето да се променям. Да се променя не външно, а вътрешно.

Осъзнах, че имам много привързаности в материалния свят: навиците, материалните желания, завистта, зависимостите… Разбрах, че завися от всичко това. Откато младеж имах вътрешната нужда да позная Духовния Свят. Ходех на църква. Но на въпросите, които задавах там или нямаше отговор или отговаряха „така е Богу угодно“, а мен такъв отговор не ме устройваше. Много отговори дойдоха при мен от други източници. По-специално познах зороастризма, тъй като астрологията беше авестийска.

Знанията, които ми даде книгата на АллатРа, предаванията с участието на Игор Михайлович Данилов преобърнаха целият ми живот. Най-накрая разбрах, каква е духовността, религията, пътят към Бога и най-важното е, че всичко това е просто и достъпно, само да имаш желание да работиш върху себе си. Дойде разбирането, че Сатана – не е дявол с рога, а нашето съзнание с целият му негативизъм. Но, като цяло съзнанието, което системата ми бе прикрепила не искаше да размени материалния си живот с моя живот, за да мога аз като Личност да се слея с Душата си. Осъзнах, че трябва да премина по този път и да стана независим от желанията си, от капризите на ума и тялото. Да вържа звяра вътре в мен на верига и да отида при Бога, като достоен Негов син.

Когато започнах да работя сериозно върху себе си осъзнах, че е невъзможно да се избавя от желанията, защото всичко, от което искаме да се избавим ни поробва още повече. Всичко, с което се борим става само по-силно. Благодарение на знанията, изложени в книгата „АллатРа“ осъзнах важността на вниманието и това, къде да го влагам. В края на краищата на демонът вътре в мен му е все тая, как ще му отделя вниманието си: желаейки това, което той предлага или активно отказвайки неговите предложения, може дори мразейки го – все ще го храня с вниманието си. А къде е изходът? В книга АллатРа прочетох, че за да се отърва от негативното и натрапчивите мисли и желания трябва просто да ги игнорирам, да не им обръщам внимание и най-важното да заменя разрушителните, чужди за Духовна ми природа желания и мисли със съзидателни такива, полезни за моята Личност и обществото около мен. Важно е да контролирам за какво мисли моето съзнание и къде влагам вниманието си! За мен, като Личност (духовно същество) е важно да развивам чувствено възприятие, да култивирам Любов към Духовния свят и всичко, което съществува, защото това е единственият начин да стана Жив и да се върна у Дома.

Разбирайки за съществуването на системата на животински разум разбрах, какъв е минусът на астрологията. Тя прогнозираше събитията, но не отговаряше на въпроса „Защо живота ме налага?”. Дори и да намирах на картата отговора „защо“, човекът не се интересуваше. Той се интересуваше от въпроса „Как да се избавя?“ – как да го заобиколи, да смекчи събитията и да му стане по леко. „Във вашия хороскоп имате индикации за влизане в затвора“. „И какво да направя, за да не лежа?“, „Спри да крадеш“.

В хороскопите можех да се намеря проблема в трудните периоди от живота, но основата в самия проблем се таеше в самият човек. В крайна сметка, ако човек живее според шаблоните на своето съзнание, намирайки се в позицията на „умното животно“, не знае за това, и не желаейки да се промени, тогава всичките негови действия отдавна са известни и програмирани от системата от рождението му до смъртта с леки вариации. Човекът в този случай е като контролиран биоробот. Астрологията реално изчислява (обявява) сценария определен от самата система за всеки отделен човек като част от системата, когото тя контролира и управлява напълно. И естествено кой, ако не тя, знае най-добре, какво, къде и кога ще се случи с него в бъдеще? От книга АллатРа научих, че за Духовно свободния човек няма такова нещо, като „съдба” и „сценарий на бъдещето”. В крайна сметка свободният човек има възможността да Избира и никаква система не може да изчисли това, защото в действията и постъпките си той не се ръководи от шаблоните на системата, а от вътрешните дълбочинни чувства идващи от Духовния Свят, а както знаем Духовният Свят не лъже. Такъв човек е недостъпен за системата и за това тя не може да изчисли нищо.

Веднъж Буда пътувал от едно село за друго. Било горещо, той вървял бос по брега на реката. Пясъкът бил мокър и по него оставали ясни следи. Случило се така, че велик астролог се прибирал от Каши, цитаделата на индийското знание, вкъщи. Той току-що бе завършил обучението си и бе постигнал съвършенство в предсказанията. Неочаквано видял следите в пясъка и не могъл да повярва на очите си. Това били следите на велик цар, който управлявал света.

„Или цялата ми наука е фалшива, или това са следи на велик цар. Но ако е така, защо царя, който управлява целия свят върви в тази жега към това малко село бос по пясъка?” – помислил си той.

И великият астролог тръгнал по следите, оставени в пясъка. Буда седял под едно дърво. Приближавайки го, астрологът се озадачил още повече. Според всички признаци под дървото наистина седял цар, но изглеждал като бедняк.

Смутеният астролог се обърнал към Буда:

– Моля те, разсей съмненията ми. 15 години се обучавах в Каша, 15 години от живота си посветих на науката на предсказването. Ти бедняк ли си или велик цар, владетел на целия свят? Ако кажеш, че си бедняк, ще изхвърля всичките си скъпоценни книги в реката, защото са безполезни. Ще ги изхвърля и ще си отида в къщи, защото напразно съм загубил 15 години от живота си.

Буда отворил очи и казал:

– Смущението ти е естествено. Ти случайно срещна изключителен човек.

– Каква е тайната ти? – попитал астрологът.

– Аз съм непредсказуем! Не се тревожи и не изхвърляй книгите си. Те говорят истината. Почти е невъзможно да срещнеш подобен човек. В живота винаги има изключение от правилата. Ти не можеш да ме предскажеш, тъй като съм внимателен и не правя втори път една и съща грешка. Намирайки се в състояние на постоянно осъзнаване аз станах Жив. Никой не може да предскаже следващия миг от моя живот. Той е неизвестен дори и за мен. Той постоянно се променя!

Друг негативен момент свързан с предсказанието на бъдещето е, че когато астрологът оповести бъдещето на човека, той го тласка към предварително подготвеният сценарий на събитията. Ако човек не разбира, че има избор той превръща предсказаното в своя реалност, насочвайки вниманието си към него. В този случай човек се привързва към астролога, става негов редовен клиент и при най-малкият проблем му звъни.

Но повечето хора си поръчват хороскоп от любопитство, а именно какво представляват. И разбира се искат да видят в неговите думи само най-хубавото: „Какъв готин пич съм“, „В живота ми, като цяло всичко върви добре“. „Прочетох, интересно е, много точно формулиран, наистина съм такъв“. И тогава поставя хороскопа в нощното шкафче и с това приключва всичко. Когато даваш препоръка, някой те слуша, а на някой му е все тая, човека не иска да се променя и допълнително затвърждава позицията си: „Така си ми е добре“.

В началото, когато започнах да практикувам астрология, учителят ми в астрологическата школа на Авеста каза: „При нужда човек е длъжен да отиде при астролога само веднъж и астрологът е длъжен да му посочи проблема и как да го реши и повече да не се връща при астролога” А сега астрологията, подобно на религията се превърна в добър бизнес и колкото по-точна е прогнозата, толкова по-скъпа е тя.

Ами самият астролог? Те имат вътрешен кодекс на честта, в който се казва, че е по-добре да не се говори за особено значими събития в живота на човека, драстично променящи съдбата или да се казват смекчено. Както се досещате сами всичко това е игра с огъня. Защо тогава предсказват? И отново, всичко става по преценка на самия астролог. Искам да попитам: кой в този момент ръководи мислите на този предсказващ? Не е ли същата тази система?

Та нали на вътрешно ниво има разбиране, че не нещата не са толкова чисти.

Но, защо чувствайки измамата астрологът не излиза от тази опасна за духовната си съдба игра? Защото в този момент той се чувства господар на съдбите. Астрологът не мисли за своята духовна съдба, а за престижа си. Целта – е да направи прогнозата по-точна. Това ще повиши авторитетът му. Бидейки астролог не се смятах за господар на съдби. Щом си се обърнал към мен значи го искаш. Чрез астрологията исках да помагам на хората. Да решавам материалните им проблеми, което си беше по-скоро ръководство за действие. Тогава не знаех, че има духовен път, и че никакви астролози, молфари, таро карти не ще ти помогнат да станеш свободен човек, да се отървеш от желанията си и зависимостта на материалния свят и да станеш Жив.

Обратната страна на монетата е, че прогнозите направени от астролозите невинаги се сбъдват. Но отново всичко зависи от опита на астролога и от това, как човек е възприел тази прогноза. Ако попаднеш изцяло под влиянието на това предсказание, то ти ще го привикаш и изиграеш, както е написано – защото го очакваш. А ако разбереш, че това е урок, житейски опит и си длъжен да го преминеш какъвто и да е, то тогава още не е ясно как ще се реализира това събитие.

Религията счита астрологията за грях. И в това има смисъл. В системата всъщност, често системата критикува самата себе си. Астрологията е преживяла не една религия. Тя, като и религията, служила на царе, свещеници, политици и се разбирала с всички. Във всички времена хората искали да знаят бъдещето. Това желание се навързвало от самата система. В резултат на това астрологията се превърнала в „свещена професия“, за която, както всеки занаят изисквала сериозна подготовка, а днес е ширпотреба. Замисли се: ще вярваш ли на астролога или не.

Интересно е, че някога, астрологията се е смятала за наука и по никакъв начин не се е свързвала с гадаенето и предсказанията за бъдещето. И както всяка наука изисквала сериозна подготовка.

А както е известно, както системата, така и съзнанието, което е част от нея винаги се стремят да станат бог за човека, за да контролират живота и смъртта на хората. И тук е ключът към разбирането, защо много хора са привлечени да се занимават с астрология и да предсказват не своето бъдеще, а това на другите? Защото в момента на прогнозиране и последващо разясняване, какво се случва – астрологът всъщност контролира живота на онези, на които предсказва.

Самият астролог разбира ли, каква отговорност поема за съдбата на хората, с които работи? Всъщност астрологът може да лиши човека от правото на Избор дадено му свише. Ако не работи над себе си и не осъзнава, че мислите в главата му не са негови, вреда или полза ще донесе този човек на хората?

Ако се върна към началото, към момента в живота, когато дойде идеята да стана астролог, възниква въпросът: от кого е дошла? От Духовният Свят или от системата на Животинският разум? Отново, нито астролога, нито човека задаващ въпроси, знаят за правото на Избор и за силата, с която е надарен всеки – ВНИМАНИЕТО! И всеки човек докато е жив може да промени съдбата си към по-добро. Всичко зависи от неговият Избор!

Да кажа, че като астролог съм спасил живота на някой – не мога. Тялото и съзнанието – да. Осигурих им известно време на земята, така че да грешат още повече. Както е написано в Евангелието: „За каквото молите, това и ще получите”. Интересува ме въпроса: астрологът спасява ли живота си? Както се пошегува един човек, мисля, че отивайки в ада, астролога ще бъде използван във вид на дърва, с които дяволите ще палят котлите, в които ще седят по-духовните грешници.

Една есен работех с партньор в Киев на метростанция „Печерска“, доставяйки оборудване в магазин за цветя. Както винаги в метрото имаше много хора: всички разтревожени, дълбоко замислени и винаги бързащи за някъде. И на стълбите в подлеза сред спускащата се тълпа видях мъж. Той стоеше с надпис на гърдите си: „Астролог, съставям хороскоп, правя експресна прогноза в рамките на 10-15 минути“. И тогава съзнанието ми каза: “Какъв виртуоз – прави прогноза само за 15 минути?”. Тогава съзнанието си помисли и добави: „Наистина ли е станал толкова труден живота на астролозите?”

Сега разбирам същността на прогнозите: те са за тялото и за този, който контролира това тяло и мисли как най-добре да го уреди в този временен материален свят, как да задоволи его си, своята мания за величие. Това е пътят към нищото. Въпреки че всеки има право на Избор и време за реализация.

На този човек в метрото с табелката на гърдите животът също зависи от положението на слънцето и планетите в нашата слънчева система… Кога да започне да живее? „Днес няма да започна, лош аспект, утре е лош лунен ден, вдругиден е добър лунен ден, но лошо съчетание на планетите“ и т.н.
След четири години работа върху себе си осъзнах едно просто нещо: “сценарият” даден на човека от Бога под формата на живот – е шанс, който човека може да използва, или не. Сам избира да бъдете контролиран обект, играчка в ръцете на системата или да станете наистина свободно Духовно същество. За съжаление в днешния свят мнозина дори не подозират възможността за подобен Избор. Те не знаят, че човек може сам да коригира всички негативни сценарии с вътрешна работа върху себе си. Това са уроците, от които идва опитът на живота в триизмерният свят. Този опит невинаги върви по начина, по който искаме, но определено е най-доброто, което ни се случва по отношение на Духовното развитие. Нашият живот се състои от постоянни уроци, които трябва да преминем сами, да разберем нещо важно за себе си. Трябва да се еволюираме, а еволюцията – е пътят към Бога.

Ако искаш да живееш, а не да съществуваш – научи се да Обичаш. Проблемът на този свят е, че сме забравили, не знаем, не умеем, не искаме да Обичаме. Аз съм далеч от съвършенство, но знам със сигурност, че Любовта е нещото, което може да промени мен и света към по-добро. Промени себе си и Светът ще се промени. Спаси себе си и хиляди около теб ще се спасят.

allatra_detail04

Коментари

май 25, 2019 | Публикувано от в Статии