Климатици от древността


 

Древните климатици спасяват от жегата много по-добре от най-мощните сплит системи, при това абсолютно безплатно (след основното вложение за изграждането им). Освен това остават за идните поколения и практически не се нуждаят от поддръжка.

Днес, както никога преди, темата с охлаждането на въздуха в домовте на хората става все по-актуална. Климатът драстично се променя. Жегата вече достига нетърпими стойности. 2019 година отново бие всички рекорди. В Индия например цял месец температурата на въздуха не е падала под 40°С, а в Близкия изток вече достига стойности от 63°С, когато дори автомобилите започват да се топят. Всичко това подсказва на хората, че трябва да обединят усилията си и да вземат бързи мерки, при това такива, които да са устойчиви във времето. Всички сме чували за свободната енергия, но единици са тези, които я ползват. В природата има и други начини за създаване на така наречения „вечен двигател". Един от тях са баджирите и малкафите, за които ще ви разкажем днес.


 

Трудно е да си представим, че тъй полезното изобретение като климатика е на повече от 2 000 години! Още древните перси и египтяни, живеещи в най-горещите райони на нашата планета, успели да осигурят в своите жилища благодатна прохлада, когато температурата навън превишавала повече от 50 градуса.

Благодарение на някой от оцелелите до наши дни постройки, съвременните учени открили тайната на тяхното действие. Нещо повече, мнозина, които успели да усетят тяхната прохлада твърдят, че баджирите и малкафите са много по-ефективни от най-мощните сплит-системи на съвременността.

В началото на горещото лято мнозина започват трескаво да мислят как да спасят дома си от непоносимата жега, която неизбежно ще дойде в близко бъдеще. Естествено, модерният пазар предлага огромен избор на климатици, но както се оказало още в древни времена, жителите на пустинята и сухите райони на Близкия изток успявали да осигурят в домовете си с хладен въздух и ледена вода, изграждайки специални ветроуловители. Повече от две хиляди години тези уникални системи предизвикват нестихващ интерес в потомците, удивлявайки ги с гениалността на изчисленията и строителните технологии.


 

Уникални конструкции, които в Персия (днешен Иран) се наричат баджири, а в Египет – малкафи (което означава „ветроуловител“), вече са достатъчно проучени и съвременните инженери смятат, че техните възможности са много по-ефективни, дори може да се каже по-съвършени от най-мощните системи за климатизация през 21-ви век. И това не е случайно, защото всъщност това е вечен двигател, който не се нуждае от никакви източници на енергия и ремонти дори след хилядолетия, единствено, ако самата конструкция оцелее.

Оказало се, че за създаването на тъй необходимата система за охлаждане са необходими абсолютно точни геометрични, механични и архитектурни изчисления, направени от учените и архитектите от онези времена.

Едва след това строителите започват работа по сградата и издигали в центъра на всяко помещение, било то огромен дворец или малка къща, високи кули, които имали във вътрешността си въздушни вертикални канали с точни математически разчети. Освен това, за всяка конкретна сграда били извършвани такива прецизни изчисления и планиране, защото местоположението и височината на дома играели основна роля. Все пак тунелите трябвало да осигурят безпрепятствено и правилно движението на въздушния поток, създавайки „ефекта на камината“.


 

Само че тяхното действие е малко по-различно от това на димоотводите. Благодарение на отворите, разположени на самия връх на конструкцията, всеки полъх на вятъра се улавя и изтегля застоялия въздух, благодарение на разликата в налягането, създавайки място за свежия и по-прохладен въздух.

Имайки предвид факта, че баджирите или малкафите са били с огромни размери, тяхното действие не се е ограничавало само до обичайните топло отвеждащи функции, те позволяват да се охлади не само въздухът и стените, но и подземните водохранилища с многобройни канали до почти 0° С. На закрито температурата намалявала с 10-12 градуса в сравнение с външната, което не е никак малко в климатичните условия на Близкия изток.

От векове тези съоръжения служат не само като вентилационни шахти с постоянна циркулация на въздуха, но се явяват истинско архитектурно наследство на тези територии. Нещо повече, формите, височината и необичайността им са се превърнали във визитна картичка на цялата страна. Та нали всеки „ветро уловител” има своите уникални форми и естетика, които обаче били следствие от тяхната функционалност и специфични особености, съответстващи на конкретното място.

Баджирите обикновено са едностранни, четиристранни или осем странични. Ако например в Язд, разположен между две планински вериги, пустинните ветрове са с по-слаба интензивност, отколкото в други области, архитектите можели без проблем да проектират високи четиристранни или осемстранни съоръжения.

Ако това е пустинна зона, каквато е в град Майбад, тогава баджирите били изграждани ниски и едностранни, ориентирани в онази посока, от която е можело да дойдат по-хладни въздушни маси с най-малко количество горещ пясък.


 

Най-интересното е, че всяко такова съоръжение има своя уникална геометрия и е почти невъзможно да се намерят идентични. Освен това всеки архитект, които ги проектирал имали свой собствен стил, и това се явявало неговата визитна картичка. Естествено и самото местоположение на дома играело роля за геометрията на съоръжението.

Например, колкото по-ниска е къщата в някой гъсто населен квартал, толкова по-високо е било необходимо да се издига кулата, за да се осигури въздушен поток, а северната страна, насочена към исфаханския вятър, трябвало задължително да е с 40 см по-висока от всички останали.

Ето защо оригиналните кули, които са се запазили до наши дни, все още се смятат за истински архитектурни шедьоври и паметници на инженерния гений на човечеството. Заради тях идват туристи от цял свят, които се възхищават и виждат с очите си, че подобно чудо не само съществува, но и работи безотказно.

Защо днес, след като има толкова много свободни технологии човечеството се намира в тотално икономическо робство? Не е ли време хората да вземата нещата в свои ръце и да построят онова бъдеще, за което винаги са мечтали?
Само ако се обединим и запретнем ръкави тази мечта може да стане реалност.

allatra_detail04

Коментари

юни 24, 2019 | Публикувано от в Статии