Желанието – наш коварен противник

Пътят към истинската Свобода не е лек, но си заслужава.

Нелекия път на човека към истинската Свобода

Едва ли има човек на този свят, който да не желае да живее свободен – Истински Свободен. Но тук изниква един коварен противник и това е – Желанието. То е като бездънна яма, която, колкото и да пълниш със своята сила и внимание все не стига. И в крайна сметка човек отново е на изходна позиция и с още по голяма ярост се хвърля да изпълнява следващото желание…

Не е възможно желанието да приближи човека към неговото духовно освобождение, тъкмо обратно – то го отдалечава.

Някой ще каже: „ама как да постигна нещо, без да го желая?" Нима човек желае да диша? Той има необходимост, жизнена необходимост от това. Така е и с жизнената необходимост на Душата да се върне там, от където е дошла, превръщайки се в ново духовно Същество сливайки се с Личността.
Тогава изниква резонния въпрос защо се случва така?
Защото желанието е плод на съзнанието. А съзнанието е материя, макар и тънка, все още не изследвана, но все пак материя. Не е възможно материята да бъде водач на човека към нещо, което излиза извън нейните предели!
За да тръгне уверено към целта, човека трябва да отхвърли всички желания, тъй като те са котвата, която държи неговия кораб закован на пристана, да погледне към компаса наречен – Душа и смело да отплава към Целта.
Плаването няма да е лесно. Постоянно ще го връхлитат вълните на съмнението, бурите на емоциите и мълниите на страха. Но ако човек не губи връзка със своя компас и държи здраво щурвала в правилната посока, рано или късно ще стигне заветния Бряг, мястото, което се явява неговия – истинен Дом.

allatra_detail04

Коментари

яну 17, 2016 | Публикувано от в Статии