Безценен съвет

Живели баща и син. Един ден, когато синът бил юноша, бащата легнал на смъртния одър. Умирайки той го извикал по-близо и му рекъл:

– Нямам какво да ти оставя в наследство. Живях бедно, също както и моя баща, но той ми каза нещо, което ме направи най-богатия човек на света, макар и материално да бях беден. Мога да ти дам един съвет. Възможно е да не го разбереш сега, тъй като си прекалено млад, но го запомни. Когато можеш да действаш съгласно този съвет, действай. Съветът е простичък: Винаги, когато ти се иска много да направиш нещо, например да вземеш важно решение или да отвърнеш на нечия провокация – изчакай, не се поддавай на емоцията. Кажи си: ще изчакам 24 часа и тогава ще реша.

Този простичък съвет е способен да преобрази всекиго. Защо? Защото когато човек взима решение или прави някакво действие, намирайки се под влиянието на емоция, неговото внимание се събира в една точка, той не вижда и не възприема нищо друго, освен емоцията. Пребивавайки в това състояние, той пропуска всички обективни фактори, свързани със ситуацията, действа не осъзнато. Вследствие на това се ражда решение различно от търсеното и човек греши. В този момент той трябва да бъде просто зрител. А когато емоцията утихне, неговото съзнание се връща в привичното си състояние, тогава е способен да вземе решение трезво и максимално обективно. Затова когато не успяваме да владеем своите емоции – изчакваме! Има такава българска поговорка – „Бързай бавно".

Но ако човек работи над себе си, над своето духовно усъвършенстване, този период се съкращава. В един прекрасен ден той успява да запази спокойствие и безпристрастност и в най-критичната ситуация и да взема осъзнато решение. Защо, защото съзнанието и неговите емоции се намират под строг контрол, няма никакви странични шумове пречещи за вслушването в своето истинно Аз. В този момент човек действа на чувствено, интуитивно ниво, а както знаем чувството или интуицията е езика на Душата, а тя – частичка от Бога. Тоест човек се оставя в ръцете на Бога. Трябва просто да му позволим да се прояви посредством избора, който правим.

allatra_detail04

Коментари

фев 5, 2017 | Публикувано от в Статии