„Обещано богатство“ – източна притча

Преди много време живял един китаец, чийто род се изхранвал със земеделие. Още в детството му предсказали, че когато навърши 36 години ще стане много богат. При това не просто богат, а най-богатия човек в цялата поднебесна империя. Родителите му много се зарадвали и се похвалил на всички свои съседи. Цялото село се радвало, тъй като щял да се появи толкова богат човек. Естествено, китаецът решил да не се натоварва с изучаване на занаят, и без това скоро щял да бъде много богат.

Живял си китаецът, а родителите му го хранели, но след време починали. Не владеел никакви занаяти и да работи го мързяло, а пари нямало, затова продал къщата и земята. Настанил се да живее в колиба на края на селото, а жителите го хранели, тъй като виждали в негово лице бъдещ безумно богат човек. Времето летяло, китаецът навършил и подминал 36 години, а богатството все го нямало. Съселяните взели да роптаят, не искали да хрантутят мързелив бедняк като него. Настанал глад, отнема и къде китаецът решил да тръгне из гората да събира ягоди, но не намерил нищо. Когато се прибирал паднал в една яма. Взел да се чуди от къде се е взела пустата му дупка, на това място никога не е имало подобно нещо. Започнал да мисли как да се измъкне. Дошло му на ум да изкопае стъпалца и да се покатери, но адски го мързяло, затова решил да чака, докато не дойде някой и не го извади. Слава Богу наблизо минали някакви хора и го извадили. Прибрал се той в своята колиба, легнал и умрял.

Отишъл китаецът на небесата и веднага предявил претенции към Боговете. Как така? Беше ми обещано несметно богатство, нали? Къде са парите?!? Всички се засуетили. Взели да четат книгата на съдбата. Действително, всичко е точно, на 36 години е трябвало да получи несметно богатство. Започнали да изясняват какво се случило. Извикали големия бяс, пазителят на златото. Дошъл той и рекъл: „Как, как? Богатството е налично, проблемът е с получателя. Когато дойде време богатството да се дава, наредих да търсят човека сред земеделците. Търсиха го под дърво и камък, не го намериха. След това наредих да търсят сред всички гилдии, военните, учените, лекарите, сред християните… Получателят бе изчезнал яко дим! Тогава наредих всички бесове да обикалят селото и цялата прилежаща област, белким го намерят някъде случайно. Така и станало, намерили го да броди в гората. Веднага организирали акция и изкопали дупка на пътя, където подхвърлили златото, трябвало е само да копне един път и щял да намери имането. Но отново греда. Накрая го изчакали в колибата и когато се върнал решили да му изсипят богатството направо върху главата, но се уплашили, че могат да го убият, това все пак не били тон или два злато! И докато се чудили той взел, че умрял.“ Така и не получил китаецът своето богатство.

allatra_detail04

Коментари

юни 12, 2017 | Публикувано от в Статии