Най-големият експеримент за четиридневна работната седмица, завърши с „поразителен успех“

Съзидателното общество не само е възможно, но и носи огромни ползи за всички хора и това вече се доказва практически в различни държави. Една от тях е – Исландия. От 2015 до 2019 г. там са проведени две мащабни проучвания, за намаляне на работната седмица от пет на четири дена, а броят на работните часове – от 40 на 35-36 без спад на заплатите. Резултатите, които изследователите нарекоха „поразителен успех", бяха публикувани в уебсайта на Британския център Autonomy.

В проучването са участвали 2,5 хиляди души което е повече от 1% от общото работещо население на Исландия. Изследователите отбелязват, че производителността на служителите в повечето случаи се е запазила или увеличила. Нещо повече, според редица показатели, благосъстоянието на служителите се е подобрило: нивото на стреса спаднал, прегарянето от натоварения работен ден намаляло и хората започнали да изграждат много по-успешно баланса между работата и личния живот.

Учените установили, че участниците в изследването прекарвали повече време със семейството и приятелите си, имали са повече време за своите хобитата. Отделно авторите на изследването подчертават, че мъжете започочнали да помагат повече на своите нежни половинки в домакинските дела, благодарение на което те започвали да се разпределят по-равномерно.

Било отбелязано, че тези, които са преминали на четиридневна работна седмица, рядко се налагало да работят извънредно. Такива случаи се съобщават само в малки частни фирми.

Според проучването, 86% от исландските работници могат да преминат към работа с по-кратко работно време.

„Това проучване показва, че най-големият експеримент в света за съкращаване на работната седмица в публичния сектор показал поразителен успех по всички параметри“, споделил Уил Стронг, директор на изследването в Autonomy. Той отбелязал, че публичният сектор на Исландия може да бъде пионер в масовото внедряване на четиридневната работна седмица.

Подобни проучвания за намаляване на работната седмица вече са в ход в Испания и в предприятията на компания Unilever в Нова Зеландия.

Сега си представете, че всичко това е само една малка част от ползите на Съзидателното общество, където човек ще бъде изцяло осугурен, ще има достъп до безплатно супер качествено образование и медицина, където хората ще управляват сами своята съдба. И Исландския народ със своите действия ни показва, че всичко това е напълно реално – нужно е да го поискаме и да информираме околните за ползите от Съзидателното общество. И когато се събере критична маса от хора, поддържащи тази идея – ще се появят достойни личности, готови да я реализират.

Присъединявайте се към глобалния проект Съзидателно общество – заедно ще успеем!

https://allatraunites.com/bg

Коментари

юли 8, 2021 | Публикувано от в Статии